ASOCIAŢIA „Parteneri pentru o Comunitate Europeană”, APCE Teleorman, a derulat în perioada 02 – 09 iunie 2013 activităţile proiectului internaţional bilateral “S.Y.A.H. – STAYING YOUNG AND HEALTHY” – “MEREU TÂNĂR ŞI SĂNĂTOS”, proiect desfăşurat cu finanţare din partea Comisiei Europene, în cadrul programului Tineret în Acţiune – sub-acţiunea 1.1 Schimburi de Tineri, program gestionat de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Valoarea financiară a proiectului a fost în valoare de 7,757.75 €, în care se include şi cofinanţare din partea beneficiarului, APCE, a participanţilor şi sponsorilor privaţi.

Activităţile proiectului s-au desfăşurat în localitatea Bicazu Ardelean pe o perioadă de 7 zile.

Pe parcursul derulării activităţilor, participanţii au creat afişe şi postere care conţin mesaje pentru un stil de viaţă sănătos, aceste mesaje au fost traduse în limba engleză şi italiană, dar au fost făcute şi în limba română, urmând să fie distribuite în cele două comunităţi de origine ale tinerilor.

Au promovat unui stil de viaţă sănătos prin activităţi fizice, inclusiv prin sport, prezentând astfel un sport naţional sau internaţional pentru a fi învăţat de către toţi participanţii la schimb. Au avut loc vizite culturale la mănăstirea Pângăreţ unde au aflat povestea şi istoria vechiului şi noului Locaş Sfânt, s-a vizitat barajul Bicaz, unde tinerii au primit informaţii referitoare la această construcţie.

Prin intermediul serilor culturale, participanţii au făcut schimb de tradiţii folclorice şi culinare, tinerii români au prezentat portul tradiţional specific zonei, împreună cu un dans popular, dans care a fost învăţat de către tinerii italieni. Din punct de vedere culinar au fost pregătite reţete tradiţionale româneşti care au fost prezentate şi degustate de către toţi participanţii. Partenerii italieni au avut, la rândul lor de pregătit şi de prezentat tradiţii folclorice şi gastronomice specifice zonei lor, ei pregătind diferite feluri de paste şi pizza, dar şi un desert cu specific sicilian.

În cadrul altor zile dedicate schimburilor interculturale, a fost vizitat Lacul Roşu, unde tinerilor le-a fost prezentată atât legenda folclorică dar şi provenienţa ştiinţifică acestui tip de lac din România. A fost vizitat oraşul Piatra Neamţ, vizită care a permis participanţilor să admire împrejurimile acestuia din telegondola care constituie punct de atracţie turistic al oraşului de la poalele muntelui.

Totodată, participanţii au avut posibilitatea de a-şi demonstra calităţile sportive prin participarea la diferite jocuri în aer liber, atât în perimetrul unde s-au desfăşurat restul activităţilor, dar şi în alte locaţii.

Participanţii la schimbul de tineri au reuşit să întocmească o selecţie de reţete atât româneşti cât şi siciliene, scrise şi prezentate în limba română, italiană şi engleză, reţete ce vor alcătui calendarul gastronomic.

S.Y.A.H.-STAYING YOUNG AND HEALTHY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.