“Giovani in Europa – New employment opportunities”

Proiectul „NOI OPORTUNITĂȚI DE ANGAJARE“, finanțat de Regiunea Sicilia, are ca obiectiv general crearea unui program de dezvoltare personală destinat abilităților de lucru în comercializarea și vânzarea de ulei EVO și portocale, produse de top în teritoriul de referință, vizând creșterea oportunităților de angajare într-un sector care prezintă un mare potențial de dezvoltare. Proiectul va permite participanților să exerseze abilități vizând calificări din domeniile vizate de aria tematică pentru a sprijini companiile agroalimentare locale care intenționează să comercializeze pe piețele internaționale.

Prin proiectul „NOI OPORTUNITĂȚI DE ANGAJARE“ se intenționează dezvoltarea de competențe antreprenoriale unui număr de 20 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 36 de ani, care locuiesc în comuna Villafranca Sicula și localitățile învecinate, cu scopul de a îmbogăți abilitățile în marketing și vânzarea de produse agroalimentare pe piețele internaționale. Intervenția este conectată direct la realitatea economică a teritoriului, deoarece în zonă se produc prin excelență două produse agroalimentare reprezentative: ulei de măsline extra virgin (biancolilla soi) „D.O.P. Val di Mazara“ și portocale „D.O.P. Portocale di Ribera”.

Intervenția va fi implementată prin înființarea unei „echipe de proiect” europeană, alcătuită din parteneri locali și străini, care vor funcționa în conformitate cu o logică comună a rețelei pentru a atinge obiectivele proiectului.

Obiectivul specific al parcursului/intervenției este de a transmite tinerilor participanți expertiza calificată în comercializarea și vânzarea de produse alimentare, formarea de profesioniști care pot sprijini afacerile locale în acest sector, în scopul de a îmbunătăți și de a face strategii și vânzări de penetrare mai eficiente pe piețele țărilor europene.
Proiectul include o latură formativă specifică reprezentând schimburi de experiență și stagii în întreprindere care implică întreprinderile agroalimentare în zonă și actorii care în diferite moduri contribuie la sistemul de producție, promovare și vânzări (asociații de producători, autorități locale, asociații de întreprinderi, asociații profesionale, școli, organizații pentru protecția mărcilor DOP).

La sfârșitul intervenției, participanții tineri vor avea abilități de specialitate care vor spori oportunitățile pentru o plasare de locuri de muncă calificată și plină de satisfacții.
Etapele implementării proiectului cuprind următoarele activități: informarea și publicitatea proiectului; selectarea beneficiarilor; bun venit și orientare; pregătire tehnică; meditații; verificarea obiectivelor; diseminarea rezultatelor.
Pentru implementarea intervențiilor proiectului în străinătate va fi stabilit un parteneriat cu asociația A.P.C.E. – ASOCIAȚIA „PARTENERI PENTU O COMUNITATE EUROPEANĂ“ organizație non-profit cu sediul la Frumoasa (România), care promovează și dezvoltă parteneriate cu asociațiile și instituțiile Comunității Europene pentru schimbul de competențe, experiență și de formare în domeniul economic și de afaceri/antreprenorial.